2012年10月16日星期二
DIET policystycznych choroby nerek
Zespół policystycznych nerek jest daleko od wyroku śmierci, że może strach. Tylko 24.828 z 527.283 Amerykanów leczonych schyłkową chorobą nerek w 2007 miał policystycznych choroby, zgodnie z 2009 sprawozdanie roczne Renal Data System USA. Instrukcja Merck wyjaśnia, że większość pacjentów nie trzeba dializy lub przeszczepu w okresie dzieciństwa. Jeśli u pacjenta spadek funkcji nerek, dieta może zapobiec niektóre objawy niewydolności nerek.
PKD
Mayo Clinic mówi, że pacjenci z zespołem policystycznych choroby nerek, PKD mają klastry nienowotworowych torbiele nerek. Istnieją dwa rodzaje PKD: autosomalny recesywny PKD ARPKD i autosomalny dominujący PKD, ADPKD. Niezależnie od rodzaju, torbiele w końcu się tak źle, że nerki są mniej zdolne do funkcjonowania. Mayo Clinic informuje, że połowa pacjentów, którzy osiągną wiek 60 doświadczenie niewydolność nerek. Ta wzrasta do 85 procent pacjentów, którzy osiągną wiek 70. Dieta jest ważnym elementem leczenia niewydolności nerek.
Ograniczenia
Narodowa Fundacja Nerek wyjaśnia, że "żadna konkretna dieta jest znany, aby zapobiec torbiele z rozwijających się." Co więcej, zwykle niskobiałkowa dieta, która pomaga spowolnić rozwój przewlekłej choroby nerek u innych pacjentów nie ma sprawdzonej korzyść osób z PKD. Chociaż dieta może mieć niewielki profilaktycznej wartości, to nie minimalizować objawy niewydolności nerek raz zaczyna spadać.
Potas i fosfor
Zdrowe nerki regulować poziom potasu i fosforu w krwi. W spadku czynności nerek, nerki są mniej zdolne do regulowania tych poziomów i stężenie potasu w surowicy i stężenie fosforanów często stają podwyższone. Nefrolodzy polecam low-potas i fosfor niskich diet, aby zrównoważyć wysokie stężenie tych minerałów. Jeśli PKD, Twój nefrologa polecam jeśli ograniczenie potasu i fosforu jest potrzebne i jak wiele z tych minerałów można bezpiecznie jeść.
Wyborów żywieniowych
Wysokiej potasu żywności, takich jak squash żołądź, ziemniaki, pomidory, brokuły, sok pomarańczowy, soczewicy i innych roślin strączkowych powinny być spożywane bardzo oszczędnie. Zdrowszych wyborów m.in. pieczarki, cebula i zielona papryka, ponieważ są to low-potasowe żywności.
Produkty o dużej zawartości fosforu, takie jak mleko, podroby, piwo, czekolada i napoje cola należy unikać, jeśli twój poziom fosforu są wysokie. Lekarze mogą przepisywać środki wiążące fosfor --- rodzaj leku, który wiąże się z fosforem i powoduje jego wydalanie.
订阅:
博文评论 (Atom)
没有评论:
发表评论